Nemoci nehtů na rukou i nohou: Jak je poznat a léčit?

I když vás nejspíš nejvíc zajímá úprava, lakování a zdobení nehtů, stejná důležitost by se měla přikládat chorobám nehtů, které mohou zhoršovat jejich vzhled a deformovat jejich tvar. Proto se dnes podíváme, jaké nemoci nehtů existují a jak se dají léčit.

Hezké a upravené ruce a nehty jsou základem pěstěného zevnějšku. Ať už si to chceme přiznat nebo ne, jejich neutěšený a zanedbaný vzhled může napáchat značné škody, například během pracovních pohovorů, kdy se snažíte získat naplňující a dobře placené zaměstnání.

Deformované a na první pohled problematické nehty však mohou snižovat i vaše sebevědomí. Zvlášť, pokud se nachází na rukou, kde se nedají tyto nedokonalosti za všech okolností skrýt.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Proč choroby nehtů vznikají? A dá se stav nehtů zase nějak zlepšit?

Nejčastější onemocnění nehtů na nohou

I když nejde technicky vzato o nemoc, hodně lidí trápí zarůstání nehtů na palcích. Kromě toho, že způsobuje bolest, tento jev může přispět i ke vzniku nejrůznějších infekcí, na které se musí nasadit antibiotika.

Dále se poměrně často setkáváme i s nejrůznějšími plísněmi nehtů u nohou, které mohou vzniknout kvůli špatné tělesné hygieně, nošení nevhodných ponožek a bot a podobně.

onemocnění nehtů na nohou

Jak je poznat a léčit?

Zarůstající nehet poznáte celkem snadno, protože vás začne píchat a řezat kůžička vedle nehtu na palcích. V případě, že budete reagovat rychle, můžete zarůstající nehet ustřihnout a vytáhnout pinzetou, takže vás nebude déle obtěžovat. Když budete tento jev ignorovat, může kůžička vedle nehtu zarudnout a způsobovat intenzivní bolest, která může dokonce znemožňovat obyčejnou chůzi. Infekce pak může způsobovat nejrůznější záněty, na které vám může lékař doporučit antibiotickou mastičku. Hodně zarůstající nehet vám může lékař zkrátit i ve své ordinaci speciálními nůžkami.

U plísní nohou zase můžete pozorovat postupné zesílení nehtů a jejich zvláštní zbarvení, které se může pohybovat v odstínech hnědé a žluté. Plíseň také může doprovázet nepříjemný zápach. V současné době se dají koupit speciální přípravky v lékárně, jejichž pravidelná aplikace vám může proti plísni nehtů u nohou postupem času pomoci. Může jít o speciální laky na nehty nebo o koupele na nohy s aktivními látkami. Následně se doporučuje dodržovat zásady tělesné hygieny a nosit prodyšné ponožky a boty.

Nejčastější nemoci nehtů na rukou

Mezi choroby nehtů na rukou mohou patřit například Beauovy linie, což jsou transverzální rýhy v nehtové ploténce. Nejčastěji se tento jev objevuje po infekci nebo po traumatu nehtu, kdy se dočasně zastavil jeho růst. Dále známe leukonychii, což je změna barvy nehtového lůžka (například po drobném traumatu během manikúry).

O dost vážnější jsou paličkovité prsty, které bývají doprovodným příznakem vážnějších chorob, jako jsou například emfyzém a některé druhy nádorů. Paličkovité prsty mohou mít i lidé, kterým selhává srdeční sval. Problémů ale existuje ještě mnohem víc, například psoriatické nehty a podobně.

onemocnění nehtů na rukou

Typické příznaky a léčba

U psoriatických nehtů může být jedním ze způsobů léčby používání krémů s kortikosteroidy. Také se může použít speciální laserová terapie. Křehké a lámavé nehty na rukou zase potřebují větší porci ochrany a hydratace, proto používejte speciální výživné laky na nehty a kvalitní krémy na ruce. V případě manipulace s vodou a chemikáliemi také noste ochranné rukavice.

U úrazů a poškození nehtů traumatem je zase nejlepším řešením pravidelná dezinfekce, použití antibiotické mastičky (v případě, že na místě vznikne zánět) a nošení náplasti, která nehet ochrání před případnými dalšími vnějšími vlivy.

Jak pečovat o své nehty?

Svým nehtům byste měly dopřát kvalitní vnitřní výživu, z toho důvodu vyzkoušejte dlouhodobé užívání kvalitních doplňků stravy na podporu normálního stavu a růstu nehtů, jež obsahují široké spektrum vitamínů, minerálů a bylinek. Na etiketě hledejte primárně astaxanthin, kolagen, methionin, přesličku rolní, pivovarské kvasnice a mnoho dalších.

Také nezapomínejte na to, že nehty by se měly pravidelně stříhat do správného tvaru a přiměřené délky. Neměly by se kousat a neměly by se na ně používat agresivní kosmetické přípravky (například lak na nehty s formaldehydem). Pokud jsou nehty lámavé, používejte zpevňující průhledné laky a pravidelně aplikujte zvláčňující krém na ruce, který jim dodá potřebnou hydrataci.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek