Jak si správně stříhat nehty na rukou i na nohou?

Někteří lidé by asi nejspíš řekli, že nehty má každý, takže je každý z nás umí i stříhat. Opak je ale pravdou. Existuje mnoho lidí, kteří si celý život stříhají nehty špatně, a pak jim to přináší celou řadu problémů. Proto se dnes podíváme na to, jak to dělat správně.

Pokud nejste příznivkyně kousání nehtů, pravděpodobně si vezmete čas od času do ruky kleštičky a pustíte se do zkracování nehtů na rukou a na nohou. Pravda je ale taková, že tento jednoduchý úkol je vlastně docela komplikovaný. Zvlášť, pokud hovoříme o stříhání nehtů na nohou.

Možná si říkáte, jaké může mít špatné stříhání nehtů následky. Kromě infekcí můžeme zmínit třeba zarůstající nehty na palcích u nohou, které mohou z každého vašeho kroku udělat doslova peklo na zemi. (Někdy si s nimi dokáže poradit jen pedikérka, nebo lékař.)

Nejlepší e-shopy s gelovými nehty

🥇 Ráj nehtů

🥈 Enii Nails

🥉 RUSCONA

  • nejširší výběr
  • 2600+ recenzí na Heuréce
  • 95 % zákazníků doporučuje

  • široký výběr
  • 750+ recenzí na Heuréce
  • 91 % zákazníků doporučuje

  • široký výběr
  • 900+ recenzí na Heuréce
  • 92 % zákazníků doporučuje

Jak na to?

Jak na správné stříhání nehtů?

Aby byly vaše nehty v perfektním stavu, měly byste si udělat na stříhání dostatek času. (Rozhodně se tedy nevyplatí mu věnovat pět minut před odchodem z domova.) Naprostou samozřejmostí je i seznámení se správnou technikou stříhání nehtů, které se pak budete při každém stříhání nehtů držet.

stříhání nehtů

Nehty na rukou

U nehtů na rukou je situace poměrně komplikovaná, protože některé ženy mají potíže ostříhat si nehty svou nedominantní rukou. Z toho důvodu je důležité mít po ruce kvalitně nabroušené kleštičky na nehty, které vám dovedou stříhání nehtů na dominantní ruce velmi usnadnit.

Rozumíme tomu, že ženy mají tendenci nechávat nehty na rukách o něco delší, než je tomu u nehtů na nohách, na druhou stranu, pokud je necháte dlouhé moc, za pár dnů vám bude jejich délka překážet při práci. Také vám kvůli tomu hrozí jejich zatrhávání a lámání, což jejich vzhledu zrovna dvakrát nepřidá. Zkuste tedy zkracovat co do nejkratší délky, která se vám zdá být na vašich rukou estetická. Tvar střihu se snažte přizpůsobit tvaru vašich nehtů. 

Nehty na nohou

I u nehtů na nohou vám dobře poslouží nabroušené kleštičky na nehty. Kvůli ostrým rožkům nehtů a kvůli riziku zarůstání nehtů na palcích je však dobré mít po ruce i dobře nabroušené manikúrní nůžky, kterými se dostanete všude tam, kde je to potřeba.

Kvůli riziku zarůstání a okopávání je vhodné, aby nehty u nohou byly co nejkratší, a zároveň měly rovný tvar. (Maximálně tvar do velmi mírného oblouku.)

kleštičky vs nůžky na nehty

Kleštičky vs. nůžky na nehty

Některé ženy preferují jen jednu z těchto variant. Neříkáme, že je to špatně, důležité je, aby se vám s vaším nástrojem správně pracovalo, a aby byl dostatečně ostrý. V neposlední řadě je důležitá čistota, protože v opačném případě si můžete zavléct do nehtů a jejich okolí nepříjemnou infekci.

Na druhou stranu, i když kleštičkami zvládnete stříhání rychleji, nemusíte se s nimi dostat k zarůstajícímu nehtu a na okrajích nehtů mohou zůstat ostré rohy, které vám budou trhat ponožky a budou vám způsobovat nepohodlí. Nůžkami zvládnete detailnější práci, ale nemusíte si s nimi zvládnout ostříhat nehty svou nedominantní rukou. Stříhání s nimi vám také bude trvat delší dobu. Proto je vhodné mít oba nástroje při ruce a sahat po každém z nich podle aktuální potřeby.

Následná péče o nehty

Součástí péče o nehty po stříhání by mělo být odstranění starého laku na nehty, protože při stříhání se s největší pravděpodobností poškodil. Podle chuti můžete použít novou vrstvu barevného laku, nebo můžete použít bezbarvý zpevňující lak, který nehtům dodá zdravý lesk.

V neposlední řadě nezapomínejte ani na krém na ruce a nohy, který dovede vyživit pokožku a který pečuje i o normální stav nehtů. (Pokud ho nepoužíváte, nehty mohou být vysušené a lámavé.)

Každý den si také nezapomeňte dopřát kvalitní přírodní doplněk stravy na nehty, který do organismu doplní látky, které jsou důležité pro jejich správný růst.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek