Výživa na nehty: Základ pro jejich zdraví a krásu

Výživa na nehty a vlasy hraje v našem životě velmi důležitou roli. Především proto, že kůže, nehty i vlasy potřebují velké množství živin. Zároveň pro tělo nejsou tyto segmenty tak důležité. Proto jim v případě nutnosti odepře jejich stálý přísun. Jak by měla výživa pro zdravé a silné nehty správně vypadat?

Nehty měly v dřívějších dobách především praktickou funkci. Byly šikovnou pomůckou při práci a v krajním případě i zbraní. Jelikož dnes ale disponujeme mnoha chytrými a praktickými pomůckami, jejich úloha je především estetická. 

To ale nemění nic na tom, že budou vždycky lépe vypadat dlouhé a pěstěné nehty. Spíš než ty, které se lámou, třepí a hrají (od přírody) všemi barvami. Hodně žen se ale domnívá, že jediné co musí změnit je vnější péče o ně. Což ale není úplně pravda. Stejně důležitá je totiž i správná vnitřní výživa.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Jak si ale správně sestavit jídelníček?

správná výživa nehtů

Správná výživa na nehty

Jak už bylo řečeno, stav nehtů, kůže a vlasů přímo závisí na tom, co si dáme k pití, nebo k jídlu. Pokud máme stravu bohatou na vitamíny, proteiny a další živiny, existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že se po dostatečně dlouhé době jejich stav viditelně zlepší. (Stejně, jako při užívání kloubní výživy je nutné počítat s tím, že se výsledky neukáží hned.) A naopak. Když budeme mít dlouhodobě malé množství živin, odrazí se to na nich negativním způsobem.

Vitamíny pro zdravé nehty

První velkou skupinou jsou vitamíny. V tomto ohledu nehraje až tak velkou roli, zda jde o vitamíny rozpustné ve vodě, nebo v tucích, protože důležité pro nehty jsou všechny. (U vitamínů rozpustných v tucích, což jsou vitamíny D, E, K, A, je potřeba dávat pozor na to, abyste to s nimi nepřehnaly. Ve větší míře mohou být pro organismus toxické.) 

Speciální pozornost pak věnujte potravinám, které obsahují:

Pokud je stav vašich nehtů uspokojivý, zkuste tyto vitamíny doplnit z běžné denní stravy. V případě, že až tak dobrý není, je potřeba dodat tělu jejich komplex. Což se dá nejlépe zajistit prostřednictvím doplňků stravy na nehty.

výživa nehtů vitamíny
bylinky na nehty

Bylinky na nehty

Při péči o nehty se používaly i bylinky. Častěji se ale podávaly zvnějšku. Třeba ve formě mastiček, nebo odvarů. V tomto ohledu se uchytil například sléz, měsíček lékařský nebo oregano. V rámci vnitřního užívání pak vyzkoušejte kopřivu dvoudomou, nebo přesličku rolní.

Doplňky stravy na nehty

Doplňky stravy na nehty, zvlášť ty, které v sobě kombinují vitamíny a bylinky, jsou v dnešní době jednou z cest, jak tělu dodat to, co potřebuje pro zajištění důležitých procesů a normální růst a obnovu tkání. Kromě jiného v nich bývají i další látky, které jsou pro normální stav nehtů klíčové. Namátkou bychom mohli zmínit třeba kolagen, zinek nebo železo. Jejich výhodou je, že nemusíte řešit kombinaci ani dávkování jednotlivých složek. Navíc, díky skladnosti si je lze vzít i do práce, či na cesty.

doplňky stravy na nehty
strava na nehty

Strava

Kromě vitamínů a minerálů by ve vaší stravě mělo být i dostatečné množství proteinů. Především proto, že nehty samotné jsou tvořené proteinem, který nazýváme keratin. Příjem proteinů tedy může přímo ovlivnit sílu a vzhled nehtů. Správnou volbou je i pravidelný přísun nenasycených mastných kyselin omega-3, které nehtům dodávají pružnost a lesk.

Jak mít krásné a zdravé nehty?

Součástí vaší rutiny by měla být i pravidelná manikúra a pedikúra. U dobře zastřižených nehtů totiž nehrozí tak velké riziko třepení a lámání. Důležitá je i dostatečná hygiena, která předejde vzniku infekcí, či dokonce plísní. (Které často vznikají nadměrným působením vlhkosti. Takže po umytí dávejte dobrý pozor na důkladné osušení končetin.) Nehtům také nedělají dobře chemikálie z domácích úklidových prostředků

Jak tedy můžete vidět, správná péče a dlouhodobé užívání doplňků stravy na nehty mohou přispět ke zlepšení i té nejdivočejší pohromy.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek