Mykóza nehtů: Jak ji poznat a léčit

Nehtová mykóza rozhodně není něčím, čím by se chtěl kdokoliv z nás pyšnit. Kromě toho, že vypadá děsivě nám může pohled na ni dost snižovat sebevědomí. V neposlední řadě kvůli ní dochází i k odsudkům okolí. Jak ji poznáte už na samém začátku a jak se léčí se dozvíte v následujících několika odstavcích.

Mykóza, nebo také plíseň nehtů, je něco, co nám zabraňuje nosit hezké boty, nebo odhalené nohy. Prostě a jednoduše proto, že máme pocit, že se to nehodí. Přitom, když víme, jak ji chytit za pačesy, můžeme se jí při troše píle a cílené snahy v dohledné době zbavit.

Chce to jen neklesat na mysli a zvolit postup, který opravdu funguje. Jakmile uvidíte první výsledky, bude to pro vás mnohem snazší.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Pokud jste připraveni, tak můžeme začít.

Mykóza nehtů: Jak ji poznat a léčit

Co je to mykóza

Mykóza nehtů je onemocnění způsobené plísní. Ta se může zachytit na všech částech těla, včetně oblasti mezi jednotlivými prsty. Odtud je to pak, co by kamenem dohodil, až na nehet. Mykóze velmi svědčí nevětrané a vlhké prostředí. Z toho důvodu se nejčastěji zabydluje na nohách. Není ale výjimkou, že postihne i nehty na rukách. (Třeba, pokud nosíte celý den gumové rukavice kvůli bezpečnosti práce.)

Vzhledem k tomu, že k mykóze na nehtech dochází postupně, je vhodné ji začít řešit už při zpozorování prvních příznaků. (Mezi rizikové skupinu patří lidé s cukrovkou, lidé, kteří jsou starší 65 let, plavci v bazénech, lidé se slabým imunitním systémem nebo sportovci.)

Jak ji poznat

Mykóza nehtů se většinou projevuje:

  • Deformovanými nehty
  • Drolením
  • Zápachem
  • Zvednutím nehtu z nehtového lůžka
  • Zkřehlostí

Mykóza nehtů na nohou

Mykóza nehtů na nohou je mnohem častější než ta na rukou. Jak už bylo řečeno, je to dáno hlavně tím, že se nám potí nohy v neprodyšných ponožkách a botách. Z toho důvodu bychom měli preferovat boty a ponožky z přírodních materiálů. Popřípadě takové, které dobře odvětrávají pot.

Mykóza nehtů: Jak ji poznat a léčit

Velmi důležitá je i dostatečná hygiena nohou. Když si umyjete nohy, pořádně si je osušte ručníkem. I prostor mezi prsty, kde se plíseň nejčastěji schovává. Teprve pak začněte přemýšlet o tom, že si nasadíte ponožky, nebo obujete boty.

Mykóza nehtů na rukou

K mykóze na nehtech na rukou se můžete dopracovat celodenním nošením gumových rukavic, pod kterými se vám potí ruce. Z toho důvodu je potřeba zajistit jejich dostatečně větrání. (Alespoň občas nechte ruce volně dýchat.) Také je potřeba si je kvůli tomu mnohem častěji umývat.

Velkým rizikem je i časté střídání nehtových salonů. Zvlášť, pokud nemáte ověřené jejich reference. Pokud manikérka pracuje se špinavým nástrojem, může vám způsobit infekci během pouhého mrknutí oka.

Mykóza nehtů: Jak ji poznat a léčit

Léčba mykózy

Jakmile na sobě začnete pozorovat první příznaky potíží, běžte se o nich poradit se svým ošetřujícím lékařem. Ten vám předepíše antimykotika, která budete aplikovat podle návodu a která mají schopnost zvrátit progres plísně.

Dále pomáhá:

  • Změna jídelníčku (potřebujete vitamín D, železo a probiotika)
  • Nakrájet na nehty plátky čerstvého česneku (ty pak nechte 30 minut působit)
  • Důkladná hygiena a sušení
  • Umývání rukou (po každém doteku infikovaného nehtu)
  • Omezit chození naboso u bazénů a na dalších vlhkých místech s větší koncentrací neznámých lidí

Závěr

Mykóze uděláte čáru přes rozpočet, když jí dopřejete ztrátu vlhkosti a vzduch. Proto, je-li to alespoň trochu možné, choďte bosí. Také si obstarejte kvalitní potravinové doplňky pro podporu růstu zdravých nehtů a řiďte se radami, které vám dá odborník. Uvidíte, že vaše nehty budou brzy jako dřív.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek