Okousané nehty: Jak přestat a dostat je zpět do formy?

Pokud jste od nátury úzkostní, patrně znáte zlozvyk kousání nehtů. Na jednu stranu to může být velmi uspokojující. Faktem ale je, že kdykoliv přijdeme do společnosti dalších lidí, staneme se terčem pomluv a předsudků. Je jedinou nadějí lak proti kousání nehtů, nebo se dá na tento problém vyzrát i nějak jinak?

Ať už si to připouštíme, nebo ne, podle vzhledu a chování máme tendenci hodnotit ostatní. A oni dělají to samé. Patrně nebudeme důvěřovat bankovnímu úředníkovi, že to s námi a naší hypotékou myslí dobře, když bude mít uprostřed kravaty, nebo košile, flek od oběda. Zdravotní sestra nebo kadeřnice zase nebude mít naši důvěru, pokud bude mít na rukách okousané nehty. 

Proto je velmi důležité nepoddávat se svým vnitřním pohnutkám, které nás nutí dopouštět se potenciálně škodlivého chování. Jak si ale poradit, pokud cítíte opravdu velké nutkání? Případně, jak postupovat, pokud řešíte problém s okusováním nehtů u svého malého dítěte?

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Tipy, jak na to, včetně informací, jak upravit okousané nehty, vám dáme v následujících několika odstavcích, které vám pomohou dostat se na správnou cestu.

příčiny kousání nehtů

Příčiny kousání nehtů

Důvody, které nás vedou ke kousání nehtů, bývají psychického charakteru. Ne vždy u něj lidé postupují stejně. Někdy si můžeme kousat nehet, když jsme nervózní. (Bez toho, aniž by došlo k jeho odstranění.) Jindy může být kousání nehtů způsobené nárazovou stresující situací. A nakonec, pro poslední skupinu může jít o každodenní zvyk, který je přítomen nehledě na to, zda jsou v klidu, nebo nikoliv.

Nejčastěji se kousání nehtů dopouštíme kvůli:

  • Nervozitě
  • Frustraci
  • Nudě
  • Netrpělivosti
  • Zvýšené koncentraci

Kousání nehtů se může objevit i u některých diagnóz. Poměrně časté je u pacientů, kteří mají ADHD, trpí separační úzkostí, obsesivně-kompulzivní poruchou či depresí. V případě, že ve svém chování, nebo v chování svého blízkého objevíte další příznaky některé z těchto poruch nebo nemocí, rozhodně neuděláte nic špatného, když vyhledáte odbornou pomoc.

jak si přestat kousat nehty

Jak si přestat kousat nehty?

Kousání nehtů se zdá být jen estetickým problémem. Ve skutečnosti vám ale hrozí řada nepříjemností, které si nemusíte (například kvůli malé informovanosti) uvědomovat. Kromě toho, že vaše nehty nebudou vypadat zdravě vám hrozí plíseň nehtů. Můžete být dokonce i o něco častěji nemocní. Za nehty se totiž udržuje špína a úplné rejdiště mikroorganismů, které mohou způsobovat nachlazení, chřipku nebo další choroby. V neposlední řadě není kousání nehtů dobré ani pro zuby.

Pokud vás výše uvedené důvody přiměly k tomu, abyste začali o řešení svého zlozvyku trochu přemýšlet, můžete postupovat několika způsoby. U malých dětí se nejvíce osvědčilo lakování nehtů speciálním hořkým lakem bez barvy, který se dá sehnat v lékárně. Také můžete nehty pravidelně zkracovat do co nejmenší délky. (U dospívajících dívek může být velkou motivací to, že si mohou lakovat nehty na svou oblíbenou barvu.) V případě, že je problém s kousáním nehtů hlubší, analyzujte své nitro a snažte se vyvarovat spouštěčům nežádoucího chování. Poslední záchranou je nahrazení zlozvyku něčím jiným. Třeba mačkáním míčku, nebo žvýkáním žvýkačky.

péče o okousané nehty

Péče o okousané nehty

Než nehty dorostou (což by nemělo za normálních okolností příliš dlouho trvat), snažte si co nejčastěji umývat ruce. Tím můžete alespoň částečně předejít tomu, aby se vám do pusy dostaly viry a bakterie, které mohou způsobovat nemoci.

Myslete ale na to, že aby byl nehet v pořádku, bude potřebovat i minimální působení vlhkosti a úklidových prostředků. Při práci proto noste ochranné rukavice a vždy si důkladně vysoušejte ruce ručníkem.

 Jelikož mají okousané nehty nepravidelné hrany, mějte vždy po ruce manikúrní nůžky a jemný pilník, díky kterému se vám podaří dát nehtům alespoň trochu sjednocený tvar. Normální stav nehtů můžete podpořit i dlouhodobým užíváním přírodních doplňků stravy na nehty, které dodají tělu živiny, které potřebuje vynaložit na jejich normální růst.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek