Úprava nehtů: 5 tipů, jak to zvládnout doma

Ať už jsou nehtová studia zavřená, nebo fungují v normálním režimu, kdy do nich může přijít každý, ne každému se chce utrácet spoustu peněz za něco, co vydrží jen několik dnů až týdnů. Proto je určitě dobré znát základy domácí úpravy nehtů, které zvládne každý. 

Nehty jsou tvořené zrohovatělými buňkami, které jim dodávají jednolitost a pevnost. Stejně jako vlasy a kůže jsou ale hodně závislé na tom, zda jim dodáme dostatek živin, které zajistí jejich optimální růst a na tom, zda jsme schopni (a ochotni) jim věnovat náležitou péči.

Hodně lidí věří, že to nejlepší, co mohou pro jejich zdraví a pěstěný vzhled udělat je návštěva manikérky a pedikérky. To ale není vždycky pravda. Nehtařky a nehtaři sice mají hodně zkušeností, ale mohou trpět nedostatkem v podobě horší hygieny, která vede k zavlečení infekce. Ne všechny metody úprav nehtů jsou navíc šetrné. (Mluvíme například o umělých nehtech, tvrzení, používání lepidel, které leptají přírodní nehet, či o agresivních odlakovačích, které obsahují alkohol a aceton.) 

Nejlepší e-shopy s gelovými nehty

🥇 Ráj nehtů

🥈 Enii Nails

🥉 RUSCONA

  • nejširší výběr
  • 2600+ recenzí na Heuréce
  • 95 % zákazníků doporučuje

  • široký výběr
  • 750+ recenzí na Heuréce
  • 91 % zákazníků doporučuje

  • široký výběr
  • 900+ recenzí na Heuréce
  • 92 % zákazníků doporučuje

Proto není na škodu si osvojit základy správné péče o nehty, díky kterým už nebudete odkázaní na placené služby zvenčí.

Každodenní péče o nehty

Každodenní péče o nehty

Lidské nehty procházejí každý den nepředstavitelnou zkouškou. Působí na ně teplo, chlad i chemie. A co taková vlhkost, která způsobuje mykózy a plísně! Raději na to ani nemyslet. 

Abyste svým nehtům ulevili, dopřejte jim kvalitní výživu, která bude bohatá na vitamíny skupiny B (a ideálně pak na biotin). V zimě se naučte nosit rukavice. A to nejen, když bude hodně stupňů pod nulou. Rukavice ostatně noste i během manipulace s chemickými přípravky, mezi které řadíme přípravek na nádobí, na umývání podlahy či koupelen. Rukavice se dozajista sejdou i během stavebních prací a zahradničení. 

V neposlední řadě myslete na to, že u nehtů platí, že méně je někdy více. Neustálé chození na manikúru a doplňování/nalepování umělých nehtů kvalitě zrovna nesvědčí. A to i když to vypadá na první pohled hezky. Naším posledním tipem je pak minimalizace působení vlhkosti. Noste ponožky z přírodních materiálů a boty, které kvalitně odvětrávají vlhkost. Vždy se také ujistěte, že máte dokonale usušené končetiny poté, co jste je vystavili vodě.

5 tipů na úpravu nehtů

Dbejte na čistotu nehtů

Při vaření, chození, nebo jiné běžné činnosti se za nehty zachytává špína. Která může způsobit vážné infekce. Proto je dobré pravidelně kontrolovat, zda není nutné nehty vyčistit. Od zbytků těsta, hlíny nebo od vláken, která se za nehty zachytila z ponožek. Není nutné to dělat každý den, ale jednou, či dvakrát týdně se rozhodně nic nestane. (Případně, podle potřeby.)

čistota nehtů

Stříhejte nehty do správného tvaru

Stříhejte nehty tak, aby nebyly moc dlouhé. Zároveň dbejte na to, aby měly takový tvar, který minimalizuje riziko zlomení, nebo zatrhávání. (Z toho důvodu je vhodný oblouček, nebo rovný střih na rukách a výhradně rovný na nohách.) Pokud se vám tvar nehtů z nějakého důvodu nezdá, klidně hrany zbruste jemným pilníkem. Také nezapomeňte na zastřihávání růžků nehtů na palcích. Tím předejdete jejich zarůstání.

Vyživujte nehtová lůžka

Aby se vám nedělaly záděry a neměli jste suchou pokožku oko nehtů, do nehtového lůžka masírujte olejíček na nehty. Většinou se v něm nachází vitamín E, ale nezvyklé nejsou ani další pečující složky, které mají dobrý vliv jak na kůži, tak nehet.

nehtové lůžko

Používejte vhodné přípravky

Když si jdete lakovat nehty, používejte podkladový lak, který zlepší intenzitu a výdrž barvy a zároveň ochrání nehet, který je pod ním. Vhodné jsou i zpevňující bezbarvé laky, které zamezí vysoušení a třepení. Při odlakovávání nehtů pak NIKDY nepoužívejte odlakovače, které obsahují aceton. Ty bez něj sice nepracují tak rychle, ale budou pro vaše nehty mnohem šetrnější.

Méně je více

Zdravé nehty nikdy nevyjdou z módy. Pokud jim nic nechybí, můžete si dovolit jejich minimální zatěžování jakoukoliv dodatečnou úpravou, jakou jsou nalepovací nehty, nebo nehtové aplikace a kreace, jejichž vytvoření mnohdy stojí spoustu hodin.

Nejlepší pomůcky na úpravu nehtů

Sada na úpravu nehtů by měla obsahovat ostré manikúrní nůžky a kleštičky. Dále potřebujete alespoň jeden pilník na zahlazení hran. Po ruce mějte i odstraňovač nečistot, krém na ruce a na nohy a kvalitní odlakovač. Bonusem je výživa na nehtová lůžka a zpevňující lak na nehty. Nic dalšího už nepotřebujete.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek