Jak léčit zarostlý nehet a jak mu předejít

Stříhání nehtů na rukou i na nohou je důležité nejen pro jejich krásu a normální růst, ale také kvůli tomu, aby nezačaly zarůstat. Speciální problém představuje zarostlý nehet u palce. Kromě toho, že může začít bolet se může neustále vracet. Dá se s tím něco udělat?

Správná péče o nehty u nohou by měla zahrnovat zkrácení jeho okrajových částí, které zarůstají do kůže. Když se tak nestane, okolo nehtu se začne šířit bolest, která má negativní vliv na chůzi i na kvalitu našeho života.

Zatímco někomu nehty zarůstají jen občasně a ne příliš do hloubky, u některých jiných jde o chronický problém, se kterým se potýkají několikrát do roka. Vzhledem k tomu, že tento jev může způsobit vážný zánět, je důležité vědět, co se s ním dá dělat.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Což vám povíme právě v tomto článku.

Jak léčit zarostlý nehet a jak mu předejít

Jak vzniká zarostlý nehet

Zarostlý nehet vzniká tak, že okrajová část nehtu (a především palce) vroste do kůže, která je okolo něj. To může vyvolat bolest při chůzitlak a řezání. V pokročilejší fázi také nebezpečný zánět, který je nutné léčit speciálními prostředky, které si postižený člověk koupí v lékárně.

V případě, že na zarostlé nehty trpíte, je určitě dobré se zaměřit na jejich správnou prevenci. (V překladu to znamená, že se budete více věnovat správně provedené péči.) V kritických případech se neobejdete bez pomoci lékaře.

Mezi rizikové faktory, které mohou tento problém způsobit patří:

  • Nevhodný tvar zastřižení nehtu
  • Nepravidelný tvar nehtů
  • Špatná obuv, která utlačuje palec
  • Úraz nehtu
  • Špatné postavení nohou
  • Špatná hygiena

Rizikem mohou být i některé druhy sportů. Zmínit bychom mohli fotbaltanec nebo kickbox.

Léčba

Když přijdete k lékaři, většinou mu stačí pohled na váš palec a jeho okolí. Ve vážnějších případech, kdy je v palci přítomen zánět, může provést i rentgen, nebo jiné zobrazovací vyšetření, které odhalí šíři problému. Jak na zarostlý nehet?

Co se týče léčby, žádný cílený způsob, jak postupovat, neexistuje. Odborník vám dá maximálně několik tipů, jak se zbavit bolesti a jak tomuto problému v budoucnu předejít.

Obecně se doporučuje:

  • Teplá lázeň nohou po dobu 15-20 minut
  • Správné stříhání
  • Aplikace protizánětlivých mastiček
Jak léčit zarostlý nehet a jak mu předejít

Mast na zarostlý nehet

Jak už bylo řečeno, zánět okolo nehtů může být bolestivý a také velmi nebezpečný. Proto mějte po ruce antibiotickou, nebo jinou dezinfekční mast, která zamezí množení cizorodých látek.

To, jak často a jak dlouho by se měla aplikovat vám poví lékař, nebo informovaný lékárník. Vše záleží na účinných látkách a také na tom, jaký má váš zánět rozsah.

Nůžky na zarostlé nehty

Někteří lidé mají od přírody silnější nehty, na které nestačí kleštičky, nebo běžné manikúrní nůžky. Aby byla možná jejich úprava, investujte do speciálních nůžek, které se trochu podobají malým kleštím.

Oproti těm klasickým umožňují pohodlný úchop, precizní práci a prostor pro vyvinutí větší síly. (Kvůli které by se mohly ty klasické zlomit.) Lékařské kleštičky na zarostlé nehty jsou sice dražší a dají se sehnat jen ve specializovaných obchodech, na druhou stranu, investice do nich se vám zaručeně vyplatí.

Jak léčit zarostlý nehet a jak mu předejít

Plastika zarostlého nehtu

Když nic jiného nepomáhá, můžete se objednat na chirurgický zákrok. Během něj dojde ke zúžení nehtů o několik milimetrů. (Zpravidla na nejvíce postižené straně.) Její efekt ale nemusí být trvalý. Jelikož se tělo (v mnoha případech) vrací ke svému původnímu chování, výsledek může u některých lidí vydržet jen po dobu několika měsíců. Je tedy otázka, zda není lepší naučit se o své nohy trochu lépe pečovat.

Dá se předejít jeho vzniku?

Jen částečně, ale ano, dá. Vše (opět) začíná a končí tím, jak se o své nehty staráte.

Důležité je:

  • Nosit boty, které vás netlačí a nezpůsobují tlak na palec (typicky jde o boty se špičatou špičkou)
  • Stříhat si správně nehty
  • Chodit alespoň občas na pedikúru
  • Nosit v potenciálně nebezpečném pracovním prostředí boty s okovanou špičkou (eliminují riziko deformací kvůli nárazům)
  • Stříhat nehty do optimální délky (příliš krátké nehty rostou rychleji)

V případě prvních obtíží kontaktujte lékaře a mějte po ruce mastičku proti zánětům, s jejíž pomocí je dovedete léčit.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek