Co znamenají rýhy na nehtech?

Ruce hrají velkou roli při utváření prvních dojmů. Je proto důležité, aby byly hezky upravené a pěstěné. Z toho důvodu je žádoucí používat krémy na ruce a dbát na upravenou manikúru. Co když ale máte nevzhledné rýhy na nehtech? Je třeba se bát?

Péče o nehty by měla být běžnou součástí úprav našeho zevnějšku. A to ať už jste žena, nebo muž. Nikdo se nechce dívat na špínu zanesenou za nehty. Ani na okousané nehtové kůžičky a na polámané a roztřepené konce. To může ostatním napovědět, že jste nepořádní, nervózní, nebo nedáte na názor okolí. Což může být mínus. Zvlášť, pokud se ucházíte o prestižní místo v restauraci, nebo v bance.

Ne, opravdu to neznamená, že své slabé přírodní nehty musíte schovávat pod umělými drápy, které hýří všemi barvami a jejich délku by vám záviděl i komiksový Wolverine. Stačí si jen osvojit základy správné pečující rutiny a dbát na to, abyste tělu dopřávali optimální množství proteinů, vitamínů a dalších důležitých látek.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Co když jsou ale vaše snahy marné kvůli tomu, že bojujete s rýhami? Je vaše úsilí navždy odsouzeno k neúspěchu?

rýhy na nechtech a zdraví

Co prozradí rýhy na nehtech o našem zdraví?

Co znamenají rýhy na nehtech si povíme záhy. Nejprve se ale zaměříme na obecné poškození nehtů. To často vychází z úrazu, nebo z jiného traumatu, které může poškodit jak nehet, tak lůžko, ze kterého nehet pozvolna vyrůstá. Primárně je tedy důležité, abyste se pokusili vyvarovat pádu těžkých věcí, nebo přivření prstu do dveří.

Když se ale vrátíme k rýhám, o kterých je náš celý dnešní článek, hodně záleží na tom, zda jsou rýhy horizontální, nebo vertikální. Jejich směr totiž může naznačovat něco zcela jiného. Třeba, že se máte zaměřit na řešení konkrétního spektra zdravotních problémů, které jsou jejich častou příčinou.

Svislé rýhy na nehtech

Svislé rýhy na nehtech poznáte podle toho, že se táhnou od nehtového lůžka až po špičku nehtu. Směřují tedy směrem vzhůru. Tento typ rýh se častěji objevuje u starších dospělých. Nejspíš je to dáno sníženou schopností obnovy buněk. Nejde tedy o nic, co by bylo vyloženě nebezpečné, nebo špatné.

Ovšem, to neplatí pro případy, kdy mají takto rýhované nehty odlišnou barvu od té, jakou měly normálně. 

Příčina pak může být v:

  • Anémii
  • Tachyonychii
  • Nehtové dystrofii
svislé rýhy na nehtech

Podélné rýhy na nehtech

Zatímco vertikální rýhy většinou poukazují na přirozené procesy, nebo na onemocnění nehtového lůžka, podélné rýhy na nehtech většinou znamenají vážnější zdravotní problémy, se kterými se potýká celý organismus. Jakmile tedy zpozorujete, že máte horizontálně proužkované nehty, okamžitě se objednejte na prohlídku k lékaři.

Podélné rýhy mohou být způsobené:

  • Cukrovkou
  • Syfilidou
  • Příušnicemi
  • Onemocněním štítné žlázy

Tento typ rýh může být vedlejším účinkem chemoterapie, která je jedním z prostředků léčby rakoviny. 
Dobrým znamením nejsou ani hnědé a červené skvrny pod nehtem. Samozřejmě, lze se k nim dopracovat úrazem. A tím pádem jde o normální jev. Pokud si ale nejste žádného poškození vědomi, může jít o příznak endokarditidy, nebo melanomu. Opět je tedy důležité se neprodleně objednat na celkovou prohlídku ke svému ošetřujícímu lékaři.

podélné rýhy na nehtech

Tipy pro základní péči o nehty

V obecné rovině je důležité přijímat dostatečné množství vitamínů, stopových prvků a minerálních látek. A to včetně bílkovin, které jsou jedním z hlavních stavebních kamenů buněk.

 Dále dávejte pozor na poranění a nekousejte si nehty. Nevhodné je i stříhání záděr. Případně jakákoliv manipulace s nehtovým lůžkem. Pravidelně si umývejte ruce a nohy a důkladně je vysoušejte ručníkem. Používejte krémy, zastřihujte si nehty do správného tvaru a naučte se používat vyživující olejíčky a bezbarvé laky na nehty. Když k tomu přidáte kvalitní ponožky a obuv a v zimě a při manipulaci s chemickými prostředky budete nosit rukavice, uvidíte, že vaše nehty vám vaši péči mnohonásobně vrátí.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek