Jak na zdravé a krásné nehty? Víme, jak na to

Zdravé nehty a vlasy nesouvisejí jen s naší genetikou. Ale také s tím, co s nimi děláme. Těžko lze očekávat jejich vysokou kvalitu, když si neustále máčíme ruce v saponátech. A na vlasy nanášíme agresivní barvy. Návod, jak na krásné nehty, vám proto nabídneme níže.

Možná si to neuvědomujete, ale to, jak vypadáme a jakému zdraví se dlouhodobě těšíme, jsou faktory, podle kterých si o nás lidé dělají názor. Proto bychom se měly starat o to, jak si krásně nalakovat nehty. A také třeba o to, aby nebyly naše nehty polámané a okousané. (Existuje totiž poměrně velká pravděpodobnost, že pak nechtěně zapadneme do kategorie nedůvěryhodných nepořádnic.)

Pokud máte pocit, že péče o vaše nehty zatím není úplně špičková, nebo chcete zatočit s nežádoucím chováním (viz kousání nehtů), nabídneme vám pár informací a zlepšováků, které vám mohou pomoci dosáhnout vytyčených cílů.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Takže se pohodlně usaďte, dejte si něco dobrého k jídlu, nebo k pití, a pokračujte ve čtení.

jak na zdravé nehty

Jak na zdravé nehty?

Některé ženy si možná povzdechnou, jaká je škoda, že neexistuje něco jako zdravý lak na nehty. Stačilo by jím ruce jednou, nebo dvakrát přetřít a dostavil by se okamžitý výsledek. Takto instantně to ale bohužel nefunguje. Práce na kvalitě nehtů musíme vykazovat dlouhodobě. A na více frontách. Jinak vám vaše snažení k ničemu nebude. Kromě péče je extrémně důležitá i výživa a ochrana nehtů před potenciálně škodlivými vlivy.

Vitamíny pro zdravé nehty

Velkou roli ve zdravém vzhledu nehtů mají vitamíny a další živiny. Proto se nejprve zaměřte na kvalitu svého každodenního jídelníčku. 

Nehtům z dlouhodobého hlediska prospěje:

  • Vitamín B7
  • Komplex dalších vitamínů skupiny B (především B9 a B12)
  • Železo
  • Hořčík
  • Vitamín C
  • Zinek

Rozhodně nešlápnete nijak vedle, když do jídelníčku přidáte i kvalitní zdroje proteinů. I ony mají na síle nehtů nemalý podíl.

vitamíny pro zdravé nehty

Nehty a zdraví

Možná jste o tom nikdy neslyšely, ale lze poměrně snadno určit zdraví podle nehtů. Hodně lidí v populaci trpí například na plísně nehtů. Speciálně pak na nehtech u nohou. Kromě toho, že mohou být způsobené infikovanými nástroji manikérek a pedikérek, má na jejich rozvoj negativní dopad i dlouhodobé působení vlhkosti. Také je potřeba dávat pozor na zarůstání nehtů, nebo na různá traumata, která by mohla poškodit nehtové lůžko. Něco o vašem zdraví mohou ostatním prozradit i rýhy na nehtech.

Jak mít krásné nehty?

Kromě toho, že se budete starat o to, abyste měly dostatek živin a vyvarujete se úrazů, byste měly dbát i na další preventivní opatření. Pokud často pracujete s chemií, nebo s úklidovými prostředky, vždy si na takovou práci nasaďte rukavice. Díky tomu se nenaruší struktura nehtů. 

Nehtům nedělá dobře ani působení chladu. Proto se v zimě starejte o to, abyste měly vždy v kapsách nachystané teplé rukavice. Určitě není vhodné ani kousání nehtů a nehtových kůžiček. Nejen kvůli tomu, že to nevypadá pěkně, ale také kvůli tomu, že je to poměrně snadná cesta k infekci. 

Krásné nehty na nohou

Zatímco o nehty na rukách se poměrně intenzivně staráme (protože jsou vidět), na nehty u nohou často zapomínáme. Což je obrovská chyba. Protože toto chování přímo nahrává vzniku plísní a dalších nehtových abnormalit. Jak tedy během péče o ně postupovat správně?

Především je potřeba:

  • Nehty na nohou pravidelně zastřihávat
  • Dbát na to, aby nehty nezarůstaly do kůže
  • Nosit prodyšné ponožky 
  • Nosit dobře větrající obuv
  • Nohy pravidelně mýt (i mezi prsty)
  • Zajistit, aby na nehty dlouhodobě nepůsobila vlhkost (vždy po umytí nehty důkladně osušte a teprve poté si oblékněte ponožky a nazujte boty)

Vzniku plísně může nahrávat i koupání v přírodních koupalištích, či ve veřejných bazénech. Vždy se proto informujte o kvalitě vody. A vždy se po koupání důkladně umyjte a osušte.

jak mít krásné nehty

Krásné a zdravé nehty doma

Jak ale nehty správně upravit? Pokud vám smíme radit, úplně zapomeňte na aplikaci umělých nehtů ve specializovaných salonech. Sice vypadají na první pohled zajímavě, ale působení chemických látek může váš přírodní nehet snadno poškodit. Dlouhé drápy navíc zvyšují riziko odlomení umělého nehtu spolu s tím přírodním.

Naopak je žádoucí:

  • Přírodní nehty stříhat do kratšího tvaru
  • Nehty pravidelně vyživovat speciálními olejíčky a krémy
  • Nehty pravidelně čistit od nahromaděných nečistot
  • Nehty lakovat posilujícími laky na nehty

Pokud si budete dělat domácí manikúru, vždy si na ni udělejte dostatek času. A vždy pracujte s čistými nástroji. Používejte odlakovač, který neobsahuje alkohol. A zajímejte se i o kvalitu používaných barevných laků na nehty. NIKDY nemanipulujte s nehtovou kůžičkou, ani s nehtovým lůžkem. Jelikož jde o velmi citlivou oblast, může snadno dojít k jejímu poškození, nebo k úrazu.

Co z toho všeho vyplývá? Že péče o nehty je relativně snadná a levná. Je ale potřeba opravdu dbát na dodržování výše uvedených pravidel. Když k tomu ještě přidáte dlouhodobé užívání doplňků stravy na nehty, které obsahují vitamíny a bylinky, uděláte pro sebe ještě něco navíc.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek