Zvlněné a hrbolaté nehty: Jak se jich zbavit?

Zvlněné a hrbolaté nehty rozhodně nesplňují přísné požadavky na zdraví a krásu. Jelikož jde ale o poměrně neobvyklý problém, se kterým nemá spousta lidí osobní zkušenost, může vám zjišťování příčiny nějakou dobu trvat. Na jaké příznaky si dávat pozor? A dá se zvlnění a hrbolků nějak zbavit?

Pěstěné a zdravé nehty mají jednotnou barvu, jsou dostatečně hydratované, nelámou se a nejsou na nich patrné ani žádné další abnormality, mezi které zvlnění a hrbolky jednoznačně patří.

Tento problém se obvykle neobjeví ze dne na den, ale jeho formování nějakou dobu trvá. Z toho důvodu je důležité věnovat pozornost varovným příznakům, správné péči a životosprávě.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Co znamenají hrbolaté a zvlněné nehty?

Hrbolaté a zvlněné nehty většinou poukazují na to, že je v našem těle něco jinak. V případě, že jde o vertikální zvlnění, nemusí to vždy znamenat něco vážného, protože s narůstajícím věkem dochází ke změnám obnovy buněk, takže rýhy pak mohou být o něco patrnější než v mladším věku.

Pokud ale zaznamenáte opravdu hodně výrazné rýhy a hrbolky, které způsobují vážné deformace nehtů, může to znamenat, že trpíte nějakým závažnějším onemocněním, o kterém zatím nevíte. Jde tedy o dobrý důvod, proč se objednat na důkladnou prohlídku ke svému ošetřujícímu lékaři.

Jak poznat, že nehty nejsou v pořádku?

V první řadě byste měly zajít k lékaři, když si způsobíte vážný úraz nehtu, protože do zranění se může dostat při nesprávné péči infekce. Také sledujte, jestli nehet podezřele nemění svou barvu. Normální není například žlutá, ani modrá.

Problematické mohou být i hodně patrné velké hrbolky a rýhy. Hodně napoví i jejich směr. Největší pozornost věnujte horizontálnímu zvlnění, které obvykle nemá na zdravých nehtech co dělat.

hrbolaté nehty příčiny

Příčiny hrbolatých nehtů

Když pomineme vyšší věk a úrazy, existují i další důvody, proč můžete bojovat s různě hrbolatými a nerovnými nehty.

Patří mezi ně například:

  • Stres
  • Onemocnění ledvin
  • Onemocnění štítné žlázy
  • Anémie
  • Nedostatek zinku
  • Cukrovka
  • Syfilis

A mnoho dalších potíží, se kterými si často dovede poradit jen zkušený lékař. Opravdu se tedy nevyplatí ignorovat svůj zdravotní stav, který může být hlavním viníkem tohoto problému.

Jak zlepšit stav nehtů?

Jakmile přijdete na hlavní příčinu toho, proč vaše nehty nejsou ve své nejlepší kondici, můžete začít něco aktivně podnikat. Hodně důležitá je správná péče o nehty, která by měla zahrnovat jejich pravidelné stříhání. Také se snažte chránit nehty před zvýšeným působením vlhkosti. Toho snadno docílíte tak, že se naučíte nosit pracovní a úklidové rukavice.

Také můžete vyzkoušet lakování nehtů speciálními vyživujícími laky, které obsahují pečující látky, které podporují jejich normální stav. Mnohé jsou bezbarvé, takže nehtům dodají zdravý lesk. V neposlední řadě také nezapomínejte na pravidelné používání kvalitního hydratačního krému, který budete používat několikrát denně. Kromě toho, že vám pomůže bojovat proti záděrám, zvlhčí nehty a ochrání je před působením vnějších negativních vlivů.

Také se zaměřte na správnou vnitřní výživu, která je pro normální stav nehtů taktéž hodně důležitá. Dobrou volbou je v tomto směru dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy na podporu nehtů, které obsahují látky přírodního původu, jež se podporují navzájem.

Ve složení hledejte především:

A mnoho dalších, včetně výše zmíněného železa a zinku.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek