Stržený nehet na ruce i noze: Co dělat?

Stržený nehet je velkou nepříjemností. Kromě toho, že je sám o sobě bolavý, může se v něm udělat infekce. V neposlední řadě, dorůstající nehet nevypadá ani esteticky hezky, takže je pochopitelné, že hledáme odpovědi na otázky, jak tento proces podpořit. Jaká by měla být péče o stržený nehet? A pomůže vám správná vnitřní výživa?

Ke stržení nehtu může dojít mnoha různými způsoby. Celkem často jde ale o následek nějaké kolize/úrazu, ke které může dojít při neopatrném pohybu. Také vám může na nohu spadnout těžké břemeno při stěhování nebo si můžete přivřít prst do dveří.

Mnoho žen si také neuvědomuje, že riziko strženého nehtu na ruce může zvyšovat nošení umělých nehtů, které se mohou někde zachytit a upadnout i s přírodním nehtem. Z toho důvodu je důležité, abyste si vždy vybíraly správný tvar a délku. Spolu s tím se také hodí dávat větší pozor na opatrnou manipulaci s předměty.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Co ale máte dělat, pokud už se přihodila škoda?

Co dělat, když se strhne nehet?

V první řadě byste si neměly hrát na hrdinku a měly byste okamžitě přestat s činností, kterou právě děláte. Mělo by to být snadné, protože stržení nehtu bývá bolestivé a často vám znemožňuje normálně pokračovat v tom, co jste právě začaly. Dost možná bude nehtové lůžko krvácet, takže se doporučuje ho co nejdříve umýt a dezinfikovat. Pokud nemáte kysličník nebo jinou formu dezinfekce, první pomocí může být i vysokoprocentní čistý alkohol. (Bude to bolet, ale rána bude čistá.)

Aby se vám do rány nedostaly nečistoty, určitě doporučujeme poraněný prst opatřit (čistou) náplastí, kterou budete pravidelně měnit.

stržený nehet na noze ruce

Stržený nehet na noze

U stržených nehtů na noze je jedna velká potíž. Nohy většinou máme v uzavřených pevných botách a nosíme na nich ponožky. To znamená, že existuje mnohem větší riziko zapaření a rozvoje infekce, kvůli které se bude zranění mnohem déle hojit.

Z toho důvodu se doporučuje dbát na pravidelné mytí nohou, protože je důležité je udržovat co nejvíce čisté. Také se snažte omezit působení vlhka, takže po každém umývání nohy pořádně osušte. Pomáhá i nošení čistých, dobře prodyšných a správně padnoucích ponožek a bot.

Stržený nehet na ruce

Ani stržený nehet na ruce není úplně žádoucí, protože u rukou zase existuje zvýšená pravděpodobnost toho, že přijdou do kontaktu se špínou, chemikáliemi (například z úklidových prostředků) a s mrazem. Opět je tedy důležité, abyste své ruce průběžně umývaly a kontrolovaly. Když to bude třeba, opět na ruce i nohy použijte dezinfekci. Rozhodně je lepší ji aplikovat preventivně, než pak řešit komplikovaný zánět.

Jak dlouho se hojí?

Nehty rostou velmi pomalu, z toho důvodu počítejte s tím, že pokud se vám strhl celý nehet, růst komplet nového může trvat i 12 měsíců. Opravdu jde tedy o běh na delší trať a měly byste se obrnit trpělivostí.

Kromě výše uvedené správné péče o nehty nezapomínejte ani na dostatečnou vnitřní výživu. Díky tomu vaše nehty dostanou všechny potřebné látky, které jsou klíčové pro jejich normální stav a lepší růst.

Dobrou volbou je dlouhodobé užívání doplňků stravy na nehty, v jejichž složení hledejte:

jak dlouho se hojí stržený nehet

A další látky, které se podílejí na ochraně buněk před poškozením a předčasným stárnutím, na tom, aby bylo v organismu dostatek červených krvinek, které transportují živiny i do nejodlehlejších koutů organismu a podobně.

Vitamín C pak hraje ještě jednu důležitou roli. Kromě toho, že se podílí na normálním vstřebávání železa, je důležitý i pro normální vstřebávání/produkci kolagenu. Proto, pokud některou z těchto látek najdete na etiketě, vitamín C by tam rozhodně neměl chybět.

V neposlední řadě také nezapomínejte na pravidelnou manikúru a pedikúru, protože můžete snadno zabránit dalšímu neštěstí.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek