Vitamín B5: Účinky na nehty a správné užívání

Vitamíny skupiny B jsou velká rodina, která má dlouhý zástup členů. Aby se vitamíny nepletly mezi sebou, často je opatřujeme vlastním názvem a pořadovým číslem. Jedním z těchto vitamínů je vitamín B5. Víte, jaké má účinky na vaše nehty?

I když by se mohlo zdát, že vitamíny skupiny B jsou všechny stejné, není to tak úplně pravda. Například víme, že jejich příjem podporuje chuť k jídlu. Také se starají o to, aby se snědené potraviny proměnily v energii, kterou dovede organismus využít pro své každodenní fungování.

Každý z vitamínů B má ale i další specifika, kvůli kterým je mezi ostatními (relativně) unikátní. Z toho důvodu se vyplatí znát každý z těchto vitamínů jménem a vědět o jeho konkrétních účincích.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Co je to vitamín B5?

Vitamín B5 také známe pod názvem kyselina pantothenová. Jde o ve vodě rozpustný vitamín, který je důležitou součástí lidského metabolismu. Aktivní forma kyseliny pantothenové v těle se jmenuje koenzym A, který hraje důležitou roli při metabolismu sacharidů a lipidů.

Mezi nejčastější projevy jeho nedostatku v organismu patří křeče v nohách, deprese, snížená funkce imunitního systému, tvorba akné a další.

Jeho nejlepší účinky

Suplementace vitamínem B5 se doporučuje při léčbě mnoha zdravotních potíží. 

Může prospět například při zvládání:

  • Akné
  • Alkoholismu
  • ADHD
  • Chronického únavového syndromu
  • Depresí
  • Diabetické neuropatie
  • Bolestí hlavy
  • Křečí
  • Premenstruačního syndromu

A mnoha dalších, včetně například Parkinsonovy choroby.

Vitamín B5 je dále důležitý pro správnou funkci hormonů. Dále nabízí podporu funkce jater, urychluje hojení popálenin a ran na kůži a má antioxidační účinky. Jak tedy vidíte, vitamín B5 by měl být váš velmi dobrý kamarád.

vitamín b5 na nehty

Vitamín B5 a nehty

Vitamín B5 se poměrně často přidává do přírodních doplňků stravy na podporu vlasů, nehtů a pokožky. Když odhlédneme od toho, že nejběžněji po něm sahají lidé, kteří mají problémy s akné, může prospět i těm z vás, které trápí lámavé a třepivé nehty, protože vitamín B5 může zlepšit jejich kondici a pevnost. V neposlední řadě, vitamín B5 podporuje hydrataci pokožky, takže vás může (teoreticky) zbavit i nepříjemných záděr, do kterých se může dostat infekce.

Zdroje a správné užívání

Vitamín B5 se nachází v široké paletě běžně dostupných potravin. Objevíme ho například v hovězích játrech a hovězím mase, tuňákovi, kuřecím mase, arašídech, slunečnicových semínkách, brokolici, mrkvi, rajčatech, cizrně a dalších.

Ovšem, nezapomínejte na to, že vaše nehty potřebují pro udržení normálního stavu i další živiny a bylinky. Proto kromě zdravého životního stylu vyzkoušejte dlouhodobé užívání doplňků stravy na podporu růstu a kvality nehtů, které vám nabídnou komplex několika látek.

V jejich složení hledejte:

A mnoho dalších.

Kromě toho, že tyto látky prospívají normálnímu stavu nehtů, těžit z nich bude i vaše pokožka a vlasy. V průběhu jejich užívání si tedy můžete všimnout pozitivních změn svého zevnějšku.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek