Bolest nehtů na nohou i rukou: Co znamená?

Že vás občas bolí hlava, nebo svaly po náročném fyzickém výkonu, je celkem normální. Co když vás ale začnou bolet nehty? Může to něco znamenat? A pokud ano, tak co? A jak překonat bolest nehtů?

Lidé jsou na bolesti různých částí těla zvyklí. Je normální, že nás po celém dni chození bolí nohy. Po zvedání těžkých břemen nás mohou bolet i záda. Bolest očí může být naopak způsobená tím, že celý den koukáme na telefon a na počítač.

Pak jsou ale části těla, které nás nebolí prakticky nikdy. Patří mezi ně vlasy a nehty. U nehtů se ale může za určitých okolností bolest objevit.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Jak moc to může být vážné? A co se hodí v takové situaci dělat?

Co může znamenat bolest nehtů?

Za normálních okolností by nás nehty na nohou a na rukou bolet neměly. Proto nás může opak celkem snadno vyděsit. Nemusíte se ale hned bát toho nejhoršího. Bolest nehtů může mít racionální vysvětlení. A naštěstí pro vás se dá drtivá většina těchto problémů nějak léčit.

bolest nehtů na nohou

Bolest nehtů na noze

Začněme tím úplně nejjednodušším vysvětlením, kterým je, že máte špatnou velikost bot. Prsty u nohou mohou tlačit na špičku a tím dojde k tlaku, který způsobuje bolest. Druhou variantou může být, že máte správnou velikost boty, ale nemáte zkrácené nehty. Takže tlak opět způsobuje bolest.

Dalším viníkem mohou být plísňové infekce nohou, které způsobuje neprodyšná obuv v kombinaci s neprodyšnou punčochou, či ponožkou. Tomuto stavu nepomáhá ani horší hygiena nohou a působení vlhkosti po koupání.

Bolest nehtu palce u nohy

I tento problém má celkem jednoduché vysvětlení. Pokud vás bolí nehet u palce na noze, zvlášť ze strany, znamená to, že máte zarostlý nehet

V takovém případě se hodí nehty zkrátit. I po stranách, kde nehet zarůstá dovnitř. Někdy to vyžaduje hodně detailní práci, protože zarostlý nehet může být hodně hluboko a nemusí chtít ven. 

V takové situaci se hodí si nohy na několik minut namočit do teplé vody, díky čemuž dojde ke změkčení kůže. Následně vezměte pinzetu a snažte se zarostlý nehet uchopit a vyjmout. Někdy to může chvilku trvat, tak to hlavně nevzdávejte. Pokud je problém se zarostlým nehtem vážný, může vám s ním pomoci jen lékař, nebo pedikérka.

Bolest nehtů na ruce

Pokud vás bolí nehty na ruce, zkuste se zamyslet nad tím, jestli si nenecháváte dělat příliš často umělé nehty. Pokud ano (a ještě navíc zkoušíte nové nehtové studio), je možné, že máte infekci nehtu. Ta může pocházet ze špatně vyčištěných nástrojů.

Dalším viníkem v pořadí může být i úraz nehtu. Stačí, když si přivřete prst do dveří nebo vám na něj něco spadne. V neposlední řadě nelze úplně vyloučit ani příliš křehké a lámavé nehty.

bolest nehtů na noze

Jak řešit bolavé nehty?

Jak vidíte, ve většině případů jsme vám nabídli nějaké řešení, které můžete vyzkoušet. I tak je ale vhodné si zopakovat zásady péče o nehty, se kterými bolest nehtů mnohdy souvisí.

Pomůže vám:

  • Nošení správné velikost bot
  • Nošení prodyšných bot a ponožek
  • Pravidelné stříhání nehtů u nohou
  • Zastřihávání růžků nehtů u nohou (prevence zarůstání)
  • Pravidelné mytí nohou a jejich důkladné vysoušení před nasazením boty nebo ponožky
  • Eliminace úrazu nehtů
  • Eliminace nošení umělých nehtů

Pokud chcete umělé nehty nosit, měly byste chodit do salonu, o kterém víte, že má vysoké požadavky na hygienu. 

Z dlouhodobého hlediska se také vyplatí vyzkoušet dlouhodobé užívání doplňků stravy na nehty, které obsahují vitamíny a bylinky. Mohou přispět k tomu, že vám porostou zdravější a méně lámavé nehty.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek