Suchá kůže na rukou: Jak se jí zbavit?

Suché ruce řešil alespoň jednou v životě každý. Jelikož ale šupinky a praskliny na rukách nevypadají moc pěkně, je potřeba se zajímat o to, co je jejich příčinou. V neposlední řadě je také potřeba zapracovat na péči, která může pomoci tomuto problému předcházet.

Ruce jsou naše vizitka. A to ať už si to chceme připustit, nebo ne. Tak, jako o naší povaze a životním stylu něco vypovídá to, že máme okousané nehty, ostatní si na nás udělají názor i podle toho, jestli máme suchou a šupinatou kůži na rukou.

Hodně vidět je to například u pracovnic na poště, nebo u zaměstnankyň v bance. Upravené a čisté ruce jsou však důležité i při práci v kosmetickém salonu, či při práci s jídlem. Pokud se na taková místa hlásíte a vaše ruce nejsou zcela bez poskvrnky, lze očekávat, že si budoucí zaměstnavatel vybere kandidáta, který tento problém nemá.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Jak se tedy s problémem jménem suché ruce poprat?

Příčiny vzniku suché kůže na rukou

Suchá kůže na rukou se může objevit z mnoha různých důvodů. S většinou z nich si dokážete poradit. V horších případech vám pak pomůže zkušený dermatolog.

suchá kůže na kloubech mezi prsty

Za suché ruce obvykle může:

  • Počasí (hlavně zima)
  • Nemoc (lupénka, atopický ekzém…)
  • Pracovní prostředí (často máte mokré ruce, pracujete s chemií…)

Pokud je kůže jenom suchá a po peelingu a namazání se její stav zlepší, není třeba se znepokojovat. Pokud ale zaznamenáte svědění, krvácení, změnu barvy kůže, extrémní zarudnutí nebo otok, jde o stav, se kterým si poradí jen lékař.

Suchá kůže na kloubech a mezi prsty

Pokud má suchá kůže na kloubech a mezi prsty praskliny, znamená to, že došlo k poškození kožní bariéry. Může to znamenat, že vaše ruce neměly delší dobu vláhu, která by je ochránila. Může to však znamenat i mnoho dalších problémů.

Prvním vysvětlením je, že máte od narození suchou pokožku, která reaguje na změnu klimatických podmínek, na horkou vodu, na léky nebo na chemické iritanty. Druhým vysvětlením je, že trpíte ekzémem. Ten se pozná toho, že se kůže olupuje, svědí a dělají se na ní puchýře.

Možná je to ale lupénka. V jejím průběhu se kůže taktéž loupe. Většinou má ale i zarudlou barvu. Pokud máte cukrovku, změny na kůži mohou doprovázet diabetickou neuropatii.

co na suché ruce příčiny

Jak se zbavit suchých rukou?

Pokud máte podezření, že vaše zdravotní problémy vyvolala nemoc, je nejlepší objednat se na důkladnější zdravotní prohlídku k lékaři. Jen on vám může na základě pokročilejších diagnostických metod říct co vám je a co bude na váš problém nejlépe působit.

Pokud jde jen o to, že jste se o své ruce nestaraly tak, jak byste měly, zkuste:

  • Používat zvlhčující krémy na ruce
  • Peeling
  • Olejové zábaly na ruce (ze slunečnicového, kokosového nebo olivového oleje)
  • Koupel na ruce s ovesnými vločkami
  • Nosit rukavice (v zimě)
  • Nosit rukavice v práci (při kontaktu s vodou a chemií)
  • Nenechat na ruce působit nadměrně dlouho vlhkost

Možná se ptáte, jestli se dá suchým rukám nějak předcházet. Zvlášť, když se vám je podaří dostat do přijatelného stavu.

I když by vás to asi nenapadlo, na vaše ruce nemusí mít dobrý vliv příliš drsné vysoušení ručníkem. Dále se zkuste vyvarovat škrábání kůže. Negativní vliv může mít i příliš časté umývání rukou a koupání.

Mezi další tipy, jak mít stále hezké ruce, patří:

  • Používání šetrné kosmetiky bez alkoholu
  • Umývání rukou v přiměřeně teplé vodě
  • Redukce působení žáru (třeba v průběhu posezení u ohně)

Jak vidíte, o vaší pokožce rozhodují i věci, do kterých byste to nikdy v životě neřekly. Zdraví pokožky také souvisí s vnitřní výživou. Vyzkoušejte bylinky, vitamíny a další látky, které najdete v našem doplňku stravy a uvidíte samy.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek