Vitamín B9: Proč je důležitý pro nehty?

Pokud se chystáte otěhotnět, pravděpodobně ze všech stran pravidelně slýcháte, jak je důležité doplňovat kyselinu listovou. Věděly jste však, že vitamín B9, jak se jí také často říká, může mít pozitivní vliv i na stav vašich nehtů?

Hezké a pevné nehty by si přála snad každá žena. Ne všem se ale daří tohoto cíle dosáhnout. Velký problém představuje jak práce s vodou a chemikáliemi, tak i nedostatečná vnitřní výživa a špatná péče o nehty.

I když je vhodné se o nehty dobře starat na všech existujících frontách, rozhodně nic nepokazíte, když se rozhodnete začít do těla doplňovat kyselinu listovou, která dovede podpořit jejich normální stav a pevnost. A to rozhodně není vše, co vám může vitamín B9 nabídnout.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Co je to vitamín B9 (kyselina listová)?

Vitamín B9, nebo také kyselina listová, je ve vodě rozpustný vitamín, který patří do rodiny vitamínů skupiny B. Někteří lidé pro něj také používají název folát, proto se nenechte těmito variacemi jeho názvu při nákupech zmást. Tento vitamín se nejčastěji spojuje s ženskou plodností a normálním vývojem těhotenství, lidskému organismu toho ale dokáže nabídnout mnohem víc. O tom si ale něco víc povíme níže.

Vitamín B9 v potravinách najdeme například v:

  • Listové zelenině
  • Luštěninách
  • Ořechách
  • Vejcích
  • Kvasnicích
  • Játrech

Zajímavostí je, že tento vitamín je hodně citlivý na teplo, světlo a na kontakt s těžkými kovy.

vitamín b9 účinky na nehty

K čemu je dobrý?

Jak už bylo řečeno, vitamín B9 se doporučuje užívat před plánovaným těhotenstvím a v jeho průběhu, protože může snížit riziko vzniku některých vrozených defektů plodu. Dále se mu připisuje i schopnost redukovat riziko vzniku mrtvice. Ve starším věku se také spojuje s omezením rizika postupného mentálního úpadku.

Na druhou stranu, jeho užívání může maskovat deficit vitamínu B12. Z toho důvodu se nevyplatí podceňovat doplňování dalších důležitých vitamínů do těla. Kyselina listová také může negativně reagovat s některými léky, například s těmi, které se používají pro léčbu epilepsie. Z toho důvodu by se epileptičky měly o jeho užívání nejprve poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Nejlepší účinky na nehty

Kromě výše uvedených benefitů může užívání vitamínu B9 přispět k podpoře normálního stavu nehtů, které by měly optimálně růst a nemělo by je trápit nežádoucí třepení a lámání. Velkou roli hraje v tomto ohledu skutečnost, že vitamín B9 přispívá k normálnímu počtu červených krvinek, které jsou klíčové pro distribuci živin do různých částí organismu.

Jaké další vitamíny jsou důležité?

I když je kyselina listová hodně důležitá, rozhodně byste neměly během péče o nehty ignorovat ani příjem dalších živin, které mají na stav a sílu nehtů taktéž pozitivní vliv. Některé se rekrutují z řad dalších vitamínů, v jiných případech jde o minerály a o bylinky. Které to ale jsou?

Nehtům udělá dobře, když jim kromě vitamínu B9 nabídnete i:

A další látky, jako je například železo, zinek a mnoho dalších. Tyto látky se ve svých účincích na nehty podporují navzájem, takže péče o ně bude opravdu komplexní. Dále také nabízí podporu normálního stavu pokožky a vlasů, takže byste si po nějaké době měly přijít krásnější.

Abyste nemusely tyto látky užívat jednotlivě, vyzkoušejte kvalitní doplněk stravy, který je obsahuje všechny v dostatečném množství. Díky praktickému balení a jednoduchosti užívání si pak můžete takový přípravek brát dokonce i na cesty.

Když navíc ještě vylepšíte péči o nehty, která může zahrnovat aplikaci posilujícího laku, správně provedenou manikúru a ochranu rukou před vodou a chemikáliemi z čistících prostředků, výsledek se dostaví o poznání rychleji.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek