Co způsobuje zažloutlé nehty a jak se jich zbavit?

Krásné a zdravé nehty jsou pevné, netřepí se, mají normální tvar a povrch a rozhodně nemají žádnou prapodivnou barvu. Co když ale zrovna ty vaše zežloutnou? Znamená to něco vážného? A jak se dá tohoto nežádoucího zbarvení nehtů zbavit?

I když nehty často zdobíme laky nejrůznějších barev, naše přírodní by měly být zdravě růžové bez jediné viditelné vady. V opačném případě nám může tělo indikovat, že je někde nějaký skrytý problém, který bychom se měly snažit odhalit a následně ho aktivně řešit.

Někdy ale signálům těla úplně nerozumíme. Nemusí jít jen o rýhy na nehtech, ale třeba i o nažloutlé zbarvení nehtů, kvůli kterému nevypadají ani trochu zdravě. Co s tím ale máte dělat, když s takovým problémem mnohdy nemáte vůbec žádnou zkušenost?

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Nejčastější příčiny zažloutlých nehtů

Na zažloutlé nehty může mít vliv hned několik faktorů. Některé z nich mohou souviset s naší péčí a úpravou nehtů, další však mohou být vážnější, protože mohou poukazovat na nějaký skrytý zdravotní problém.

Na rukou

Pokud jste tento problém nikdy dříve neměly, ale v poslední době jste začaly používat nový lak, odlakovač, lepidlo na umělé nehty a podobně, může jít o příznak toho, že daný výrobek není příliš kvalitní. Zkuste ho tedy na nějakou dobu přestat používat a počkejte. Pokud dojde ke zlepšení, už ho dál nepoužívejte. V případě, že problém nezmizel, jde o něco jiného.

Na vině může být například:

  • Onemocnění štítné žlázy
  • Lupénka
  • Diabetes
  • Nedostatek živin

I když vás nechceme strašit, zažloutlé nehty mohou být dokonce jedním z příznaků rakoviny kůže. Opravdu se tedy nevyplatí tento problém podceňovat a mávat nad ním lhostejně rukou.

zažloutlé nehty na rukou nohou

Na nohou

Mimo všechny výše uvedené důvody mohou nehty na nohou bojovat i s plísní, která má právě v této oblasti ideální podmínky pro život.

Plíseň nohou, která postihuje i nehty, které pak mohou být zažloutlé, miluje zapařené nohy, které se nemyjí tak často, jak by správně měly. Také je hodně důležité nosit prodyšné ponožky a boty a důkladné utírání nohou po koupeli.

Jak se zbavit zažloutlých nehtů?

Na tuto otázku neexistuje žádná jednoznačná odpověď, protože hodně záleží na tom, co tento problém způsobilo. Existuje však několik tipů a triků, které můžete v domácích podmínkách v případě zájmu vyzkoušet.

Pomoci vám může například tea tree olej, který dovede redukovat infekce, včetně těch plísňových. Stačí, když dvě až tři kapky smícháte s jiným nosným olejem (třeba s olivovým) a tuto směs pak natřete na postižené nehty. Na plísňovou infekci nehtů na nohou také můžete vyzkoušet jedlou sodu. Malé množství sody rozpusťte v teplé vodě a ponořte do ní na několik minut nohy. V neposlední řadě také vyzkoušejte kosmetické přípravky, které obsahují vitamín E, který podporuje normální stav nehtů.

Jak mít pevné a zdravé nehty?

Své nehty podpořte i dalšími způsoby. Vzhledem k tomu, že za zažloutnutím může být i nedostatek živin, rozhodně nešlápnete vedle, když se rozhodnete pro dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy na nehty, které obsahují komplex několika látek.

Dobře jim udělá například:

A mnoho dalších.

Také nezapomínejte na to, že přípravky, které se rozhodnete na své nehty používat, by měly být dostatečně kvalitní. Také neuškodí, když si pořídíte dobrý krém na ruce a na nohy, který budete pravidelně aplikovat v rámci každodenní péče o pokožku.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek